MAGIJA RUNA-BUDUĆNOST U RUNAMA

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Povratak interesovanja za rune sigurno nije slučajan, pogotovo ako se zna da je mogućnost njihove upotrebe, makar u onom izvornom obliku, višestruka. Jer, osim alfabetske (u pitanju su opštegermanski znakovi kultnog pisma), runama se pripisuje i magijska vrednost, odnosno izražen simbolički, proročki i talismanski karakter. Doduše, mnogi se i dvoume oko toga koliko su one, u stvari, znaci, a koliko simboli? Nedoumice ove vrste uglavnom proizilaze iz toga što su rune – kojih je ukupno 24, uz još jednu, praznu runu koja se naziva Wyrd – sudbina, grafički naglašeno jednostavne i imaju pravolinijske oblike, za razliku od nekih drugih simbola koji su po svojoj strukturi često veoma složeni.
Treba znati da su rune bile uglavnom urezivane (kao takve se pronalaze već u bronzanom dobu), zbog čega se i pretpostavlja da su kao oblik svojevrsne komunikacije nastale već u osvitu civilizacije, ne zahtevajući ni poseban alat, ali takođe ni veliku zanatsku veštinu. Uostalom, ne treba zaboraviti da su i tako značajni i opšteprihvaćeni simboli poput krsta ili kruga grafički takođe veoma jednostavni, što nikako ne umanjuje njihovu izrazitu sugestivnost i bremenitost značenjima.
Rune nemaju čak ni ublažavajućih, zaobljenih krivih linija. To se komentariše na jedan dodatni način, pa tako u knjizi ‘Rune – magijsko pismo’ čitamo kako nam već sam njihov izgled govori o ‘snažnom i najkraćem magijskom putu i iznenadnim jasnim obrtima koje sreće onaj ko krene tim putem’. I dalje: ‘ Sa magijskog stanovišta to je najkraći i najdelotvorniji put koji vodi ka cilju’.
Ne treba zaboraviti da su (pojedinačne) rune predstavljale objekt ili načelo po kojem su dobile ime, i sa tim imenom sva njegova dobra i zla svojstva. Ezoterična svojstva runa bila su poznata samo izabranima. Oni su ih koristili za zaštitu, isceljivanje, pa i za izricanje prokletstava, što svedoči i epitaf na jednom švedskom grobu ispisan runama: ‘Ovde sam sakrio magične rune, koje ni zle sile ne mogu da poremete. Onaj ko uništi ovaj spomenik, umreće strašnom smrću!’
U pitanju je, dakle, bio jedan celovit i očigledno samodovoljan sistem simbola u kojem se videla veza, posrednik između objašnjihov i neobjašnjivog, vidljivog i nevidljivog, mikrokosmosa (čoveka) i makrokosmosa. Drugim rečima, rune su, na sebi svojstven način, predstavljale sveojevrsno prisvajanje prirode od strane čoveka. To je bio, koliko magijski, toliko i božanski čin, jer čovek u sebe preuzima moć stvaranja, menjanja i preoblikovanja, istu onu moć zahvaljujući kojoj je i sam nastao.
Zanimljivo je da je u Nemačkoj krajem XIX i početkom XX veka bilo pokušaja da se obnovi Odinov kult (legende vezuju nastanak runa sa Odinom, skandinavskim bogom mudrosti, smrti i čaranja), o čemu svedoči i osnivanje Odinovog društva, na čijem čelu je bio dr Ernst Vahler, kao što i danas ima izveštaja o delatnosti nemačkih neopaganskih grupa. Takve grupe postoje i u SAD, gde periodično izlazi i časopis ‘Runestone’.

ASTROLOGIJA TAROT NUMEROLOGIJA TELEFONOM

(POZIV DODIROM NA BROJ TELEFONA)

ŠVAJCARSKA

1 CHF

NEMAČKA

0,79 EUR*
Cena mobilnog zavisi od operatera

AUSTRIJA

0,87 EUR

SRBIJA

60 RSD

HRVATSKA

3,49 KN

4,78 KN

BiH HT ERONET

1,85 KM

BiH BH Telecom

1,4 KM

BiH m:tel

1,4 KM

ŠVEDSKA

7 SEK

ASTROLOZI AKTIVNI NA MREŽI

POZOVI ODMAH

SIGURNO

BRZO

POMAŽE